TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ortak Bildirisi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı; TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları ile TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı ve Konsey üyelerinin katılımıyla, 11 Ocak 2008 Cuma günü TOBB Merkez Binasında gerçekleştirildi.

Konsey toplantısında, Türk ekonomisinin ve özellikle tarım sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşüldü ve aşağıdaki hususlarının kamuoyuna duyurulması kararlaştırıldı;

- 60. Hükümet Eylem Planı’nda açıklanan tarımsal gelişimin önemli temel taşlarından olan “Doğrudan Gelir Desteği”nin tarlaya değil ürüne verilmesi planını destekliyoruz. Bu yöntemin bir an önce uygulanmasını istiyoruz.

- Ürün bazında desteklemelerin oransal olarak arttırılması ve mahsul ekim zamanının öncesinde kamuoyuna açıklanmasının, tarımsal üretim planlaması için büyük gereklilik olduğunu düşünüyoruz.

- Bazı tarımsal ürünlerde % 8’e çıkartılan KDV oranlarının, kayıt dışılığı teşvik edeceği kaygısı, bu değişikliğin tekrar gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır.

- Finansal kiralama sisteminde % 18’e çıkarılan KDV oranı, tarımsal makine, ekipman ve yatırımlarda daha önceki gibi % 1 olarak uygulanmalıdır.

- TOBB’un 1990’lı yıllarda gündeme getirdiği Havza Projelerinin Tarım Köyişleri Bakanlığı tarafından kabul görerek bu konuda yasal düzenleme yapılması memnuniyet vericidir. Ancak uygulamaya bir an önce geçilmelidir.

- Lisanslı depoculuk ve ürün ihtisas borsalarının devreye girebilmesi için vergi mevzuatı açısından yapılması gereken yasal düzenlemeler acilen çıkarılmalıdır,

- Hayvansal yem girdilerinde ve gübrede KDV oranı % 1’e indirilmelidir.

- Kayıt dışının önlenmesi için Et’e, teşvik primi verilmelidir.