2017-2018 ÇELTİK -PİRİNÇ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

2017-2018 çeltik - pirinç üretimi, ticareti ve sorunlarının görüşüldüğü toplantı 09.01.2018 tarihinde İpsala Ticaret Borsası’nda yapıldı. Sektör temsilcileri olan üretici, sanayici, tüccar, sulama kooperatifleri, üretici birlikleri bölge ticaret borsaları, ticaret odaları ve konunun paydaşlarının katılımıyla geniş bir istişare toplantısı yapılmış oldu.

İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim GİRGİN ve Trakya Araştırma Enstitüsünden Halil SÜREK ülke üretimi-tüketimi, dünya üretimi-tüketimi, ticareti, üretimde karşılaşılan güçlükleri, sorunları dile getirdiler. Katılımcılarla birlikte sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

31.12.2017’de düşürülen vergilerle birlikte kalitesiz pirincin ülkeye girmesi, gerektiğinden fazla ithalatına izin verilmesi üreticimizi ve ticareti olumsuz yönde etkileyeceği sonucuna varıldı. Öncelikle kısa sürede devletimizin, yetkililerimizin tedbir almaları gereken hususlar dile getirildi.

1. 31.12.2017 tarih ve 30287 sayılı resmi gazetede gümrük tarife uygulama tarihi bitişi olarak gözüken 01 Temmuz 2018 yerine uygulamanın 01 Nisan 2018’e çekilmesi.

2. Ülkemiz üretimine risk oluşturan, kalitesi düşük, ülke tüketicimize uymayan (IR8, düşük kaliteli Çin ve Hindistan pirinçleri gibi) gıda güvenliği bulunmayan, bu ürünlerin ülkelerinin gümrük tarife istatistik pozisyonuna eklenerek gümrük oranlarının eski seviyelerine çekilmesi sağlanmalıdır (Çeltik %34, Kahverengi Pirinç %36, Pirinç %45).

Ülkemizde üretimin arttırılması, geliştirilmesi, ticaretin istikrarı ve geniş tabanda sağlıklı yapılması için, kalitesiz ürün ithalatının önüne geçilmeli ve yeterinden fazla ithalat yapılması mutlaka engellenmelidir.