Yeni TTK Bilgilendirme Toplantılarının İkinci Ayağı İpsala Ticaret Borsası ve Keşan TSO İşbirliğinde İpsala'da Düzenlendi.

İpsala Ticaret Borsası ve Keşan Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde geçtiğimiz Salı akşamı düzenlenen toplantı ile İpsala’daki iş adamları, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgilendirildi.

Saat 18.30 sıralarında İpsala Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, İpsala Ticaret Borsası Meclis Başkanı Necati Görür, Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile bazı yöneticiler ve çok sayıda İTB’ye kayıtlı iş adamı katıldı.

Toplantının açış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Görür, toplantıya katılan herkese teşekkür ederek, sözü Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin’e bıraktı.

Girgin, yeni TTK’nın bir çok işletmeyi düzene sokacağını bildirerek, “Bugün İpsala Ticaret Borsası, Keşan Sanayi ve Ticaret Odası, Trakya ABİGEM ve de Güreli Yeminli Mali Müşavirliği Tekirdağ Şubesi yetkilileriyle burada, Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu getirdikleri ve KDV ile de bölgemizi ilgilendiren bazı teşviklerin bilgilendirileceği toplantı için birlikteyiz.

Ben Yeni Türk Ticaret Kanunun son değişikliklerle bizleri, iş dünyasını bazı yeni adımlar atmamıza iteceğini düşünmekteyim. Bununla birlikte de 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girmesi beklenen Türk Ticaret Kanunu birçok kolaylık ve yenilik getirmesinin yanında işletmeleri de düzene sokacağını habercisi olduğuna inanıyorum. Fakat birçoğumuzun bu konuda bilgisi yok. Bugün de burada Trakya ABİGEM ve Güreli Yeminli Mali Müşavirlikte görevli olan arkadaşlarımız bize bu konuda bilgiler verecekler, aydınlatacaklar bizi. Ben birkaç madde üstünde özellikle durmak istiyorum. Çünkü birçoğumuzun bu konuda bilgisi yok. Ve en son bölgemizde yapılan istişare toplantısında da odalar birliğinde dair oda ve borsalarla birlikte birçok maddenin uygulanamaz olduğu ve değiştirilmesi gerektiğini bildirdik.” şeklinde konuştu.

İbrahim Girgin, Yeni TTK’daki birçok maddede değişiklik yapılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Hükümetimizden de sivil toplum örgütleri olarak bu geçerlilik kazanmayacak olan birçok maddenin değiştirilmesi gerektiğini savunuyoruz ve düşüncelerimizde de haklı çıkacağımızı da umut ediyoruz. Örneğin, internet sitesi oluşturmayan şirketin yöneticilerini 6 aya kadar hapis ve 300 bine kadar adli para cezası. Örneğin, bilgilerin usulüne uygun kullanılmadığı ya da eksik olduğu hallerde 3 aya kadar hapis ve 100 bine kadar adli para cezası. Ben özellikle dikkat çekilmesi gerektiği için söylüyorum bunları. Örneğin, faaliyet yılının ilk 3 ayı içinde rapor düzenlenmemişse eksik bilgi durumunda 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası. Şirketin belge ve beyanlarında herhangi bir aykırılık için 3 yıla kadar hapis cezası. Ticari defterlerden herhangi birinin açılış veya bir eksiklik 200 günden az olmamak üzere adli para cezası, 30 gün içinde ödenmezse hapis cezası. Tutulması gereken defter kayıt ve belgelerin denetim elemanlarına eksik ibraz eden ve etmeyenlere 2 yıla kadar hapis cezası. Sermaye hakkında yanlış beyanda bulunulması halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası. Şirketten borç para alan ortaklara 300 günden razı olmayacak şekilde adli para cezası, ödenmediği takdirde 300 günden başlayan hapis cezası ve benzeri maddeler. Bunları özellikle seçiyoruz tabi ne kadar önemli olduğunu, gündemde yer alması gerektiğini ve de duyarlı olmamız gerektiğini vurgulamak için özellikle bunlar yasanın içinde olan maddeler. Tabiî ki burada şirketimizi 1 Temmuz’a kadar izleyeceği yolu da neler yapmamız gerektiğini de burada mali müşavir arkadaşlarımız Yücel Genç ve Mehmet Yüce bizlere bu konuda bilgi verecekler.”

Girgin’in konuşmasının ardından ABİGEM Temsilcisi Aslı Adalı tarafından, ABİGEM hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Toplantı daha sonra yeminli mali müşavirler Mehmet Yüce ve Yücel Genç’in katılımcıları Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgilendirmesiyle devam etti.